Charles Krafft is een Amerikaans kunstenaar die zich toelegt op het creëren van keramiek in een stijl die betiteld wordt als “disasterware”. Hij maakt gebruik van traditionele methoden om prachtig Delfts blauw aardewerk te vervaardigen dat altijd een donker randje heeft. Het werk van Charles Krafft is tentoongesteld in zowel Amerika als Europa, en hij heeft aanzienlijke aandacht gekregen in kunstzinnig georiënteerde media.

In 2013 ontstond er controverse rond de ideologische opvattingen van Charles Krafft, omdat hij betrokken dan wel deelgenomen zou hebben aan verschillende Blank nationalistische websites. Daarnaast heeft hij openlijk het waarheidsgehalte van de holocaust in twijfel getrokken, wat natuurlijk een ernstige schending is van de politieke correctheid van het eenentwintigste Amerika. Dit alles plaatste voor veel kunstcritici het werk van Charles Krafft in een ander licht. Voorheen dachten ze dat zijn gebruik van hakenkruizen en andere verwijzingen naar het nationaalsocialisme “donker ironisch” waren, maar zijn politieke opvattingen leken opeens toch wat serieuzer te zijn.

De verhouding tussen de denkbeelden van Krafft enerzijds, en de onderwerpen van zijn kunstprojecten anderzijds blijven vooral onderwerp van speculatie. Er is niet met zekerheid te zeggen welk deel van zijn kunst als serieus is bedoeld, welk deel als ironisch, en welk deel simpelweg op wil vallen door tegen de gevestigde orde aan te schoppen. Hoe het ook zij, hieronder een kleine galerie van enkele werken van Charles Krafft.