De Duitse schilder Wilhelm Petersen heeft ons veel werken nagelaten waarin de Friezen die hij zo liefhad, centraal staan. Wilhelm Petersen was als geen ander in staat om de ziel van de Friezen en Noord-Duitsers te vangen in zijn schilderkunst. En zijn kunst was altijd, compromisloos, in overeenstemming met zijn overtuigingen. In zijn jeugd leidt zijn interesse voor de oorsprong van zijn eigen volk ertoe dat hij zich aansluit bij het Artamanen Gesellschaft. Tijdens zijn werkzame leven heeft Wilhelm Petersen een enorm oeuvre opgebouwd. Helaas is veel van zijn werk online niet of nauwelijks te vinden.

Petersen werd in 1910 geboren in het noorden van Duitsland, Klostersande om precies te zijn. Op zestienjarige leeftijd gaat hij zich bekwamen als kunstschilder als leerling van Peter Gustav Doren. In de vroege jaren 30 van de twintigste eeuw schildert hij voornamelijk scenes uit uit Friese leven, portretten van noordse vrouwen en familietaferelen. In een geweldige serie van zijn hand staat het prehistorische leven van de Germanen centraal, en deze serie levert hem grote bekendheid en de prestige van enkele onderscheidingen op. Een professoraat ontschiet Wilhelm Petersen als hij in 1938 gemobiliseerd wordt. Bij de divisie Wiking wordt hij aangesteld als schilder van oorlogstaferelen, die hij met gruwelijke accuraatheid op het doek weet over te brengen. Tegen het einde van de oorlog verliest hij een oog, en een groot aantal van zijn werken wordt door het rode leger vernietigd.

Na de oorlog pakt Wilhelm zijn werkzaamheden weer op, en naast zijn Friese thematiek is zijn meest bekende creatie uit zijn naoorlogse periode Mecki het stekelvarken, een karakter dat bij kinderen zeer geliefd is. In 1978 valt hem een lot ten deel dat voor een kunstschilder onoverkomelijk moet zijn, en hij verliest volledig zijn zicht. Na een bewogen leven te hebben geleid waarin hij altijd de overtuigingen van zijn jeugd behouden heeft overlijdt hij op 24 mei 1987.

Meer werk van Wilhelm Petersen is te vinden op Galleria d’arte Thule