De wonderlijke wereld van Vsevolod Ivanov

De Russische kunstenaar Vsevolod Ivanov toont ons een wonderlijk beeld van het antieke Rusland. Een Rusland zoals hij zich voorsteld dat het was.

Vsevolod Borisovich Ivanov werd op 14 augustus 1950 geboren in Karelië, de regio die volgens sommige historici de bakermat was van Rusland. Karelië, dat zich uitstrekt over het uiterste noordwesten van Rusland en geheel Finland beslaat, kent een bevolking die in zowel genetisch opzicht alsook in cultureel opzicht uniek is. Alle werken Vsevolod Ivanov zijn toegewijd aan dit mythische hoge noorden van Rusland.

Ivanov is een professioneel schilder, hij studeerde aan de Hogeschool voor de schone kunsten van Tver, waar hij in 1978 slaagde. Zijn specialiteit is grafisch ontwerp. Sinds zijn afstuderen in 1978 heeft hij via de vereniging van kunstenaars in Rusland zijn werk op verschillende exposities laten zien. Ivanov vindt dat kunst mensen meer moet laten zien dan alleen mooie afbeeldingen, en hij is fel tegenstander van de huidige globalisering van de schone kunsten.

Ivanov is er van overtuigd dat de geschiedenis van Rusland bewust vertekend is, en verzamelt allerhande oude verhalen en mythen om daaruit zijn historische visie op de Rus destilleren. En dat levert mooie plaatjes en absurde verhalen op. Het antieke Rusland werd volgens Ivanov gevuld door UFO’s, gedomesticeerde mammoeten, draken, architectuur die niet misstaan zou hebben in Atlantis en een schare aan mythische figuren.

4 Responses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.