De Lukov mars wordt dit jaar voor de vijftiende keer gehouden in Sofia, Bulgarije.

Generaal Hristo Lukov was een Bulgaarse generaal, een held die vocht voor Bulgarije en het gehele Blanke ras. Hij diende in de Eerste Wereldoorlog, en werd later de minister van oorlog voor Bulgarije. Daarna werd hij de leider van de belangrijkste nationalistische organisatie van zijn tijd, de Unie van Bulgaarse Nationale Legioenen. Vanwege zijn goede relatie met het Derde Rijk is hij tegenwoordig uit de gratie geraakt bij de Bulgaarse overheid. Hij werd in 1942 in zijn huis vermoord door communistische partizanen.

Sinds 2003 eren de Bulgaren deze man met de jaarlijkse Lukov mars door hun hoofdstad Sofia. De burgemeester verbiedt de mars, een ratjetoe aan gedegeneerd volk protesteerd tegen de mars, maar toch gaat de mars elke keer weer door. De afgelopen jaren zijn er elke keer honderden mensen die deelnemen aan de mars, waaronder leden van de Bulgaarse ATAKA partij, maar ook leden van Nordfront en C18. Geestesverwanten uit onder andere Frankrijk, Vlaanderen, Oostenrijk, Duitsland en Hongarije hebben in voorgaande jaren ook deelgenomen aan de mars.
Dit jaar vind de mars plaat op 18 februari in Sofia. Het motto van de mars is ‘strijd – opoffering – daden’ (Борба – Жертви – Дела). Een mars als deze laat zien dat het vieren van het verleden van het volk niet altijd gedicteerd hoeft te worden door de (((gevestigde orde))), maar dat met een beetje ballen het volk zijn gerechtvaardigde trots kan tonen.

Meer over de mars is te vinden op de site van de organisatie: lukovmarsh.info, of op hun facebook pagina.

Hieronder de promotievideo voor dit jaar: