russisch meisje

De pioniers van Poetin’s Jonge Leger zijn onderdeel van een initiatief dat doet denken aan de hoogtijdagen van de Sovjet-Unie. Verschillende online media kunnen de verleiding niet weerstaan om dit initiatief te vergelijken met Hitler en de Nazi’s (verrassend, doen ze normaal nooit). We zouden bijna denken dat ze geen flauw idee hebben over wat Fascisme eigenlijk is.

Tot dusverre hebben 104 schoolgaande kinderen zich aangesloten bij de vaderlandslievende beweging Yunarmiya (het jonge leger). Deze aftrap in de stad Yaroslavl is een voorproefje van een programma dat naar verwachting in september over heel Rusland wordt uitgerold.

Een aantal websites vergelijken de beweging met de Hitler Jugend en zeggen bang te zijn voor toenemend militarisme onder Poetin. Russische gezagsdragers daarentegen stellen dat het hele punt van het programma is om een generatie voort te brengen die klaar is een betere toekomst voor zichzelf en voor moedertje Rusland te creëren.

De eed van de jonge soldaten luidt: “Ik zweer om overwinning na te streven in mijn studies en in sport, om een gezonde levensstijl te hebben, om mezelf voor te bereiden op het dienen van het moederland, om de herinnering aan de helden die vochten voor de vrijheid en onafhankelijkheid van het moederland te koesteren, een patriot te zijn en een waardige burger van Rusland. Op zelfdiscipline en praktische vaardigheden wordt blijkbaar neergekeken door onze ‘verlichte’ westerse media. Zij zien de Russische jeugd waarschijnlijk liever zoals die onder Jeltsin is opgegroeid: een verloren generatie waaronder het aantal drugsverslaafden, alcoholisten en aidspatiënten enorm is.

russische jonge mannen

De nieuwe ‘soldaatjes’ van Poetin’s jonge leger werden verwelkomd door de voormalig kosmonaute Valentina Tereshkova (79) -de eerste vrouw ooit in de ruimte-. Ze sprak de hoop uit dat de kennis en vaardigheden die de kinderen zouden opdoen hun een goede kans zou geven later in het Russische leger te dienen.

Generaal-kolonel Kolmakov zei dat het een goede zaak is een oude traditie nieuw leven in te blazen. Kinder- en jeugdorganisaties kunnen bijdragen aan het vormen van een generatie die zich bewust is van hun plaats in de geschiedenis, die vriendelijk en verantwoordelijk zijn, en niet alleen een betere toekomst willen, maar ook de vaardigheden hebben om daaraan bij te dragen.

De Yunarmiya-beweging is een initiatief van het Russische ministerie van defensie en heeft de volle steun van de president. De beweging zal een verbindende schakel zijn tussen alle organisaties en instituten die Russische burgers voorbereiden op een rol in het leger.

russische kinderen

Het is veelzeggend dat veel westerse media dit project niet anders kunnen zien dan als een voorbode van een fascistisch Rusland dat 600 miljoen Joden zal gaan vermoorden. Kijkend naar de foto’s van de inwijdingsceremonie zien we niet veel meer dan een goed georganiseerde scoutinggroep.

Maar ja, als je als jezelf respecterend liberaal land de keus moet maken tussen een jeugd die verstand heeft van militaire tactiek, geschiedenis en EHBO of een vent in een jurk die van het damestoilet gebruik mag maken….